Címlap
hétfő, 06 május 2019 23:25

Budapesti kirándulás Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

A holokauszt az egész világot megrázta és a mai napig szörnyű dolgok jutnak az ember eszébe, amikor meghallja ezt a szót. Az emberek többsége inkább elzárkózik a gondolattól, az egész témától, és igyekszik rá sem gondolni, ahelyett, hogy próbálná megérteni és átérezni, milyen is lehetett azoknak az embereknek, akik ezt a borzalmat átélték.

Az idei tanévben osztályom kísérletet tett arra, hogy megérthesse, milyen is lehetett valójában megbélyegzettnek, kitaszítottnak lenni. Mindezt a Krókusz- projekt és Andi néni segítségével.

A projektet az írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány indította el 2005-ben, melyhez Magyarország három éve csatlakozott. Az európai oktatási programban való részvétel az élményszerű oktatás módszerével ismerteti meg a diákokat a rasszizmussal, hívja fel a figyelmet a különféle vallást követők közötti párbeszéd fontosságára, a toleranciára. Megtanulják, megtapasztalják a gyerekek, hogy mennyire fontos a másik ember elfogadása, tisztelete az etnikai hovatartozásától, esetleges fogyatékosságától, nemi irányultságától függetlenül. A program fontos része ősszel a krókuszhagymák elültetése, mellyel a diákok a II. világháború idején megölt zsidó gyerekekre emlékeznek Európa szerte, így Pápán is.

A budapesti kirándulás során különféle vallásokkal ismerkedtek a gyerekek, majd este színházi előadáson vettek részt.

Útunk első állomása egy Krisna templom megtekintése volt Óbudán. Sok érdekes, hívő embert ismertünk meg, akik elmesélték, mit is jelent valójában számukra a Krisna-vallás. Megtudtuk, hogy a Krisna-tudat monoteista vallás, mely a hinduizmus egyik ágához tartozik. Fontos erkölcsi elveik többek között az erőszakmentesség, a könyörületesség, a szegényekről való gondoskodás. Életmódjukat a legkisebb ártás elve határozza meg, ennek megfelelően a hívők vegetáriánusok. Az érdekes információk mellett szívélyes vendéglátásban is volt részünk. Mindenki nagyon segítőkész és kedves volt velünk. Bármilyen furcsa is volt egy-egy kérdésünk, mindenre kimerítő, alapos választ kaptunk.

Második állomásunk egy zsinagóga megtekintése volt, ahol egy neológ rabbi, Finali Gábor fogadott minket. A Hunyadi téri zsinagóga egyik legnagyobb érdekessége a helyszíne volt, mivel egy lakásban volt berendezve. Látogatásunk során megtudtuk, hogy nagyon sok ilyen fajta, ún. lakászsinagóga jött létre a második világháború alatt. Rengeteg mindent megtudtunk a zsidóságról, a nép történetéről, a vallási jelképekről ottlétünk alatt. Megnézhettük közelről a Tóra-tekercseket, tanulmányozhattuk a héber írást.

Egész napunk remekül telt, sok élményt szereztünk, de a napot az esti színházi előadás tette teljessé. A Budapesti Bábszínház Apa lánya című előadását néztük meg. A színdarab egy Irena Sendler nevű fiatal lengyel nőről szólt, aki a holokauszt alatt gyerekeket csempészett ki a varsói gettóból. A lány saját életét naponta kockáztatva 2500 gyereket mentett meg a biztos halálból egy jól szervezett földalatti hálózat segítségével. Irena története fordulatos, izgalmas és szívhez szóló volt, az előadás végén néhányan még pár könnycseppet is hullattak.

Véleményem szerint ez a kirándulás sokat segített abban, hogy megértsünk és elfogadjunk más vallásokat és kultúrákat. Remélem, a jövőben még több ilyen fajta programban vehetek részt osztálytársaimmal.


Pápa, 2019. február 28.


Kiss Kata, 9. Ny

Hodásziné Pingitzer Andrea

magyartanár, a Kókusz-projekt gazdája






 

Read 1014 times Last modified on kedd, 07 május 2019 12:25

7 comments

  • Comment Link Dev szombat, 09 március 2024 07:23 posted by Dev

    Review of “Shaitaan” Ajay Devgn-R Madhavan’s movie is doomed by a shoddy script.
    Read More : https://sejalnewsnetwork.in/review-of-shaitaan-ajay-devgn/

    Third Mumbai Open Gov : https://tisarimumbai.com/

    https://sejalnewsnetwork.in/

  • Comment Link Hawkplay szerda, 21 február 2024 08:53 posted by Hawkplay

    Experience the pulse-pounding excitement of competitive gaming.

  • Comment Link Chanel csütörtök, 01 február 2024 02:13 posted by Chanel

    duplicate designer bags Gabrielle Chanel gained the nickname Coco from her time as a chanteuse. As a fashion designer, Coco Chanel catered to womens taste for elegance in dress, with blouses and suits, trousers and dresses, and jewellery (gemstone and bijouterie) of simple design, that replaced the opulent, over-designed, and constrictive clothes and accessories of 19th-century fashion. The Chanel product brands have been personified by fashion models and actresses, including Ines de la Fressange, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Vanessa Paradis, Nicole Kidman, Anna Mouglalis, Audrey Tautou, Keira Knightley and Marilyn Monroe
    Hot sale replica item:duplicate designer bags Chanel Lambskin Black Waist bag for Women
    https://trendyreplicas.com/Replica/Chanel-Lambskin-Black-Waist-bag-AP1192-B02328-94305.html

  • Comment Link Burberry csütörtök, 25 január 2024 04:08 posted by Burberry

    Womens Designer Bags Buy women's bags and men's handbags from Burberry including shoulder bags, exotic clutches, bowling and tote bags in iconic check and brightly coloured leather.
    Hot sale replica item:Womens Designer Bags Burberry Lola Clutch for Women
    https://trendyreplicas.com/Replica/Burberry-Lola-Clutch-80661771.html

  • Comment Link Louis Vuitton szerda, 24 január 2024 17:02 posted by Louis Vuitton

    luxury bags copy Louis Vuitton was a French box-maker and packer who founded the luxury brand of the same name over 150 years ago. From humble beginnings in the French countryside, Vuitton's skill, innovation and determination quickly saw his signature trunks coveted by the world's elite. Now, with Marc Jacobs at the helm as creative director since 1997, the house has expanded its offering to include bags, clothing, shoes, accessories and jewellery, making it one of the most valuable luxury brands in the world.
    Hot sale replica item:luxury bags copy Louis Vuitton Sarah Wallet for Women
    https://trendyreplicas.com/Replica/Louis-Vuitton-Sarah-Wallet-M90152.html

  • Comment Link Lodibet hétfő, 18 december 2023 07:52 posted by Lodibet

    Dominate the digital arena – play hard, play smart.

  • Comment Link wow gold hétfő, 25 szeptember 2023 01:43 posted by wow gold

    Dear immortals, I need some inspiration to create https://www.wowtot.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.



Joomla!. XHTML and CSS.