Címlap
csütörtök, 10 január 2019 22:28

A türrösök az ország legjobbjai a 4 for EUrope középiskolai versenyen Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája „4 for EUrope” címmel európai uniós témájú versenyt szervezett középiskolás diákoknak, amelynek három megmérettetése után a pápai türrösök bizonyultak a legjobbnak. A pápaiak csapatát Tóth Regina, Endrész Balázs, Bodó Angelika és Széles Ákos alkották.

Szabó Ildikó felkészítő tanár elmondta, nagyon büszke a tanítványaira.

-Az út kicsit rögösebb volt, mint tavaly, hiszen a területi fordulóban nem elsők, hanem másodikak lettünk, de ez is elég volt ahhoz, hogy az országos döntőbe feljussunk, ahol aztán kiválóan szerepeltek, s elsők lettek. A verseny nagyon aktuális, sok kreatív feladattal, vitával, színdarabok előadásával, véleményt nyilvánítással. Azt gondolom ez a megmérettetés a tudás mellett az életre is felkészíti a diákokat - tudtuk meg Szabó Ildikótól, aki hozzátette, a strasbourgi utat 24 diák számára nyerték el, ők azok, akik elmehetnek az Európa Parlamentbe, de a Pápai Tankerületi Központ további nyolc tanuló számára is támogatja az utat. A támogatásnak köszönhetően Németországba, Münchenbe és a Stuttgartba is ellátogathatnak.

A verseny ötlete Széles Ákostól származik. A csapat tagjai jól motiválható, érdeklődő, és rendkívül felkészült diákok, akik jól beosztották az előírt anyagot.

-A verseny az EU országainak kultúrájáról, nyelvéről szól, s arról, hogy mivel is foglalkozik az unió. Tavaly másodikak lettünk, ezért gondoltuk, hogy idén ismét megpróbáljuk. Az első on-line fordulót követően régiónként a legjobb 10 csapat jutott be a regionális döntőkbe, amelyek időpontja novemberben volt minden régióban, egységesen. A közép-dunántúli régióban Székesfehérváron került sor a megmérettetésre. Nagyon izgalmas és szoros versenyen volt, ahol a diákoknak nemcsak uniós ismereteikre, de kreativitásukra is szükségük volt - tudtuk meg a RÁBA csapat kapitányától, Széles Ákostól.

Endrész Balázs elárulta, kirobbanó örömmel fogadták a hírt, hogy ők lettek az elsők, s képviselhetik Magyarországot Strasbourban tavasszal. Mint mondta, az idei évben kicsit nehezebbnek bizonyult a verseny, mint az előző évben, de sikeresen megbirkóztak vele. Voltak kreatív feladatok, amelyeket nagyon élveztek a pápaiak.

-Nem a lexikális tudást kérték számon, hanem megpróbáltak az EU-val kapcsolatos támogatásokról kérdezni, mit tudunk ezekkel csinálni, úgy hogy a városunkat fejlesszük. Mi példaként az Esterházy-kastélyt és a leendő Vásárcsarnokot hoztuk fel, valamint a közlekedés és az utak fejlesztését - mesélte Endrész Balázs, aki hozzáfűzte, volt egy vita is, melyen arról kellett „vitázni”, hogy a szakpolitikákon belül melyik nyerjen több támogatást. Ők a bővítés mellett érveltek.

Balázs hozzátette, jövőre már nem indulhatnak a versenyen, így a másik türrös csapat felkészülését segítik.

A diákok és a kísérőtanárok izgatottan várják a márciusi strasbourgi tanulmányi utat.

forrás:

Read 1233 times Last modified on csütörtök, 10 január 2019 23:15

39 comments

  • Comment Link Pronerve 6 szombat, 18 május 2024 22:20 posted by Pronerve 6

    I like this website very much, Its a real nice berth to read and get info .

  • Comment Link SightCare szerda, 15 május 2024 13:21 posted by SightCare

    Spot on with this write-up, I truly assume this web site wants much more consideration. I’ll in all probability be once more to read rather more, thanks for that info.

  • Comment Link Sugar defender drops kedd, 14 május 2024 18:18 posted by Sugar defender drops

    Nice post. I used to be checking continuously this blog and I'm impressed! Very helpful info particularly the ultimate phase :) I deal with such info much. I was seeking this certain info for a very lengthy time. Thank you and best of luck.

  • Comment Link Billionaire brain wave review hétfő, 13 május 2024 05:44 posted by Billionaire brain wave review

    Very interesting topic, thankyou for posting. "Integrate what you believe into every single area of your life." by Meryl Streep.

  • Comment Link sugar defender vasárnap, 12 május 2024 09:49 posted by sugar defender

    What Is Sugar Defender?Sugar Defender is a new blood sugar-balancing formula that has been formulated using eight clinically proven ingredients that work together to balance sugar levels.

  • Comment Link how to hire a hacker for iphone csütörtök, 09 május 2024 01:48 posted by how to hire a hacker for iphone

    Very good written story. It will be useful to everyone who employess it, as well as me. Keep up the good work - can'r wait to read more posts.

  • Comment Link ethical hackers for hire szerda, 01 május 2024 02:25 posted by ethical hackers for hire

    Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish incredible. Wonderful job!

  • Comment Link Billionaire Brain Wave kedd, 30 április 2024 15:07 posted by Billionaire Brain Wave

    Keep working ,splendid job!

  • Comment Link Puravive Reviews csütörtök, 25 április 2024 22:39 posted by Puravive Reviews

    Well I definitely enjoyed studying it. This article provided by you is very helpful for correct planning.

  • Comment Link situs pencetlah hétfő, 22 április 2024 09:27 posted by situs pencetlah

    That is very fascinating, You're a very professional blogger. I have joined your feed and sit up for looking for extra of your excellent post. Also, I've shared your web site in my social networks!

« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.



Joomla!. XHTML and CSS.