Címlap
A napelemek a pápai kollégium teljes áramszükségletét biztosítják majd PDF Nyomtatás E-mail
2019. szeptember 22. vasárnap, 22:07

Közel 77 millió forintos pályázati támogatást nyert el a Türr István Gimnázium kollégiumának energetikai felújítására a Pápai Tankerületi Központ, mint fenntartó.

A munkálatok várhatóan az őszi tanítási szünetben kezdődnek és 2020 nyarára befejeződnek.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években többször is korszerűsítették a Türr gimnázium Erkel Ferenc utcai, mintegy negyvenéves kollégiumépületét. A tankerület tavaly a saját forrásaiból elvégeztette a szobákban a nyílászárócseréket, most pedig egy sikeres pályázat nyomán folytatódhat a felújítás.


Németh Zsolt, Egyházi Andrea és Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón

Fotó: Polgár Tibor/Napló


Az aktuális, energetikai tárgyú beruházás azt a célt szolgálja, hogy energetikailag és külső megjelenésében is a mai kor elvárásainak megfelelővé fejlesszék az ingatlant. Egyházi Andrea kifejtette, a projekt keretében többek között napelemes rendszert építenek ki, elvégzik a homlokzat és a tető szigetelését, továbbá kicserélik azokat a nyílászárókat, amelyeknél erre korábban nem volt lehetőség.

A tankerületi igazgató úgy fogalmazott, hogy az újabb fejlesztés a köznevelési rendszert szolgálja, az épület működtetésében pedig jelentős megtakarítást eredményez majd.

Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója megjegyezte, a 150 férőhelyes kollégiumban az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákok laknak, az épület kihasználtsága közel százszázalékos. Az intézményvezetőtől megtudtuk, a homlokzati szigetelést színezés követi, így esztétikailag is megújul az épület. A napelemes rendszer a kollégium teljes villamosenergia-szükségletét biztosítja majd, míg a hőszigetelés és a nyílászárócsere akár 30–40 százalékkal is csökkentheti a gázfelhasználást.


Várhatóan az őszi tanítási szünetben megkezdik a Türr István Gimnázium kollégiumának energetikai felújítását
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere kiemelte, a város tulajdonosként érintett a beruházásban, az önkormányzati tulajdonú ingatlant vagyonkezelésbe adták át a Pápai Tankerületi Központnak. A polgármester kiemelte, az energetikai felújításokkal kapcsolatban a városnak jó tapasztalatai vannak, például hasonló fejlesztést végeztek el a Napsugár Bölcsődén, és ott is jelentős megtakarítást eredményez a beruházás.

Mint mondta, az energiaköltségek tekintetében 30–40 százalékos csökkenésre számítanak.

forrás:

Módosítás dátuma: 2019. szeptember 22. vasárnap, 22:21
 


Joomla!. XHTML and CSS.