Címlap
Várják a nyolcadikosokat PDF Nyomtatás E-mail
2011. november 17. csütörtök, 20:30

Arany JánosNyílt napot tartott hétfőn a Türr István Gimnázium az AJTP iránt érdeklődő nyolcadikosok és szüleik számára.

A program sikeres volt, sokan érdeklődtek az oktatási forma iránt. A szeptemberben induló tanévben 34 diák tanulhat majd az AJTP-s osztályban, tudtuk meg Németh Zsolt igazgatótól.

2011 óta működik a Türrben az Arany János Tehetséggondozó Program, mely a hátrányos helyzetben élő tanulókat karolja fel. Ez a képzés alapvetően gimnáziumi képzés, vagyis nem más a célja, mint a diákok felkészítése az egyetemi felvételire.

Nyílt nap- Azt szeretnénk, ha az AJTP-s diákok a lehető legnagyobb számban kerülnének be a felsőoktatási intézményekbe, de ha ez mégsem sikerül, akkor részt tudjanak venni egy érettségire alapozott szakképzésben. Újdonság az, hogy most már nemcsak a vidéki, hanem a városban élő hátrányos helyzetű gyerekek is tanulhatnak ebben a programban. Sajnos Pápán is élnek olyan családok, melyeknek komoly terhet jelent a gyerekek iskoláztatása, ebben nagy lehetőség az AJTP – mondta Németh Zsolt igazgató.

Lenkefi Éva tanárnő már évek óta AJTP-s gyerekek osztályfőnökeként tevékenykedik. Azt mondta, előző osztályából egy fő kivételével mindenki továbbtanult. Akinek nem sikerült a felvételi, most dolgozik, de jól érzi magát, ő is megtalálta számítását.

Nyílt nap- Az Arany János Programban résztvevő gyerekek a gimnázium elvégzése után is rendkívül összetartanak és segítik egymást – tette hozzá az osztályfőnök.

A tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű diákoknak, komoly segítséget nyújt a program, hiszen az iskolai oktatáson túl a nyelvvizsgát, az ECDL-vizsgát és a jogosítvány megszerzését is támogatja.

- 5 unokatestvérem végzett a Türrben, valamennyien AJTP-sek voltak, ezért jelentkeztem én is ide, de a testvérem is ebben a képzésben tanul, most végzős. Nagyon jól érzem magam itt, mert jó a közösség – nyilatkozta Németh Bálint.

A nyílt napon a szülőket a program felelőse, Grőber Attila tájékoztatta, miközben a nyolcadikos gyerekek angol és matematika órán vettek részt, majd meghallgatták az AJTP-s diákok beszámolóját. A program lényeges eleme a diákotthon, ugyanis a képzésben résztvevő diákoknak kollégistáknak kell lenniük.

Nyílt nap- Az iskola és a kollégium szoros együttműködésben dolgozik, a kollégiumban folytatódik az, amit a gyerekek az iskolában átélnek. A nevelőtanárok segítik a tanulókat az órákra való felkészülésben, emellett sok kötelező foglalkozás is van, többek között önismereti és személyiségfejlesztés, életmód és életviteli ismeretek átadása, ECDL-vizsgára felkészítés. Működik a kollégiumban fotószakkör, gépírás kör, főzőcske szakkör, dalkör is. Kötelező feladatunk a programhétvégék biztosítása, melyek keretében kirándulásokat szervezünk a gyerekeknek, elsősorban hazánkban, de esetenként külföldre is – mondta Rostáné Nagy Rózsa kollégiumvezető.

A nyílt napon résztvevő diákok és szüleik megtekintették a kollégiumot is.

- Jó volt a mai program, sokat megtudtam az AJTP-ről. Megismerkedtem olyan gyerekekkel is, akik majd remélhetőleg az osztálytársaim lesznek. Nagyon tetszett az angol óra és a kollégium is – nyilatkozta Berecz Tamara.

Az AJTP-re december 10-ig várja a Türr Gimnázium a jelentkezéseket. A felvételi januárban lesz.

Módosítás dátuma: 2011. november 17. csütörtök, 20:54
 


Joomla!. XHTML and CSS.