Címlap
Fekete Gábor grafikái a színházépületben PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 06. hétfő, 19:46

Fekete Gábor alkotásai láthatók májusban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ A hónap műtárgya sorozatában.

Az alkotó Budapesten született, s általános iskolai éveit is ott töltötte. Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Fekete Gábornak a középiskolás évei alatt kiváló művészettörténet tanára volt, s mivel rajzot nem is tanítottak a gimnáziumban nekik, a tanár diákon mutatta be a világ nevezetességeit, ami nagyon felkeltette a fiatal fiú tetszését. A művészetek iránti vonzódását a Verne könyvek acélmetszeteivel magyarázza, amelyek nagyon megnyerték a tetszését, s szerinte a grafikák iránti érdeklődése is innen származik, hiszen annak idején sokat olvasta Vernét. A Pécsi Tudományegyetemen szerezte biológia-rajz szakos diplomáját, majd további egy évet posztgraduális képzésen vett részt a Művészeti Intézet szervezésében. Mesterei közül kiemelte Bérces Gábort, Morvai Lászlót, Bencsik Istvánt, Keserű Ilonát és Rétfalvi Sándort. Szakdolgozatát litográfiából írta, színdinamikát Horváth Dénesnél tanult. A pécsi Stollwerk művészcsoportban több nívódíjat is szerezett, kiállításai a Pécsi Galériában, a Pécsi Ifjúsági Házban voltak. Néhány évet a Szentlőrinci Kísérleti Iskolában tanított, majd Pápa környéki iskolákban oktatott. Jelenleg a Türr István Gimnázium rajztanáraként, a diákokat neveli a szépre.

Mint mondta, a tanári és az alkotói pálya egyre kevésbé fér meg egymás mellett. Amikor a diákokkal foglalkozik, részben feltöltődik, de ez a munka állandó odaadással is jár, ami időben nagyon sok.

Fekete Gábornak szíve csücske a grafika, pécsi tanulmányai alatt szinte az összes ágát el is sajátította. A mostani kiállításon egyedi és sokszorosított grafikákat mutat be színes és többszínnyomattal, hagyományos fametszettel együtt az elmúlt évtizedek munkáiból.

Az alkotótól megtudtuk, jelenleg egy régi vörös márványtömbből kerti szobrot készít, amely az udvarát fogja majd ékesíteni.

A grafikus, művésztanár alkotásai május végéig tekinthetőek meg a JMSZK földszinti előterében.

Babos Petra

Képek:

forrás: papa-ma.hu

Módosítás dátuma: 2016. június 06. hétfő, 19:59
 


Joomla!. XHTML and CSS.