Címlap
Lengyel vendégek a Türrben PDF Nyomtatás E-mail
2016. április 05. kedd, 22:03

A lengyelországi Pulawy városából érkezett hat diák és két kísérőtanár vasárnap este, hogy egy közös pályázatot nyújtsanak be a Türr István Gimnázium és Kollégiummal.

Molnár András angoltanár, a 9. NY osztályfőnöke kérdésünkre elmondta, 2008 óta ápol a Comenius projekt keretében jó kapcsolatot a Pápai Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma a lengyelországi iskolával.

-A tegnapi nap során a Közgázban járt a delegáció, ahol órákat látogattak, részt vettek az idegen nyelvi Ki mit tud?-on is, ahol sikeresen szerepeltek. A mai napon a Türrbe érkeztek. Itt is órákon vettek részt, majd városnézésen ismerkedtek meg Pápa nevezetességeivel. Délután a közgázos diákokkal együtt Herendre kirándulunk, este pedig közös bowlingozáson veszünk részt. A holnapi napot egy budapesti kirándulás színesíti majd.

A tanóra rendkívül jó hangulatban telt

Molnár Andrástól megtudtuk, terveik között szerepel, hogy a Türr Gimnáziummal együtt részt vegyenek egy Erasmus + programban a lengyel iskolával és az ő egyik partnerintézményével Írországból, valamint Pápa testvérvárosával, Németországból.

-A lengyel partneriskola hasonló, mint a Türr, ezért velük szeretnénk folytatni ezt a gyümölcsöző kapcsolatot. A program közös témája a közösségi munka és az önkéntesség lenne. A magyar iskolákban nagyon fontos az önkéntesség, hiszen addig a diák nem kaphat érettségi bizonyítványt, amíg nem teljesíti az 50 órás közösségi szolgálatot. A tanulóknak rengeteg lehetőségük van az önkéntességre. A lengyel iskolában van egy szervezet, amelyet a mostani találkozó alkalmával népszerűsítenek – fűzte hozzá az angoltanár.

Ewelina Pawlowska, a lengyel diákokat kísérő egyik tanár még korábban sosem járt Pápán. Elmondása szerint gyönyörű a város, tetszenek neki a régi épületek, valamint a két iskola is.

-Érdekes, hogy Magyarországon régi épületekben vannak az iskolák, míg nálunk modernek. A meglátogatott két iskola oktatási rendszere hasonló a lengyelhez. Nekem a csengetés dallam nagyon teszik, nálunk hagyományos csengőhang van – mesélte mosolyogva.

Dorota Goliszek pedagógus elmondása szerint az Erasmus program egyre népszerűbb lesz. Ez csodálatos lehetőséget biztosít a tanulóknak a kulturális értékek megismerésére a különböző országokban, valamint a nyelvtanulásra is.

-Nagyszerű lehetőségek vannak az iskolánkban a fiataloknak az önkéntességre. Nálunk nagyon fontos, hogy hidat képezzünk a generációk között és segítsük az időseket, a betegeket és az elesetteket. Az emberi kapcsolatok építése mellett támogatjuk az állatmenhelyeket is. A tapasztalatainkat szívesen átadjuk más iskoláknak és szívesen vesszük az ötleteket.

Hírportálunk ottjártakor a türrösök és a lengyel diákok éppen egy lengyel népdalt énekeltek közösen két nyelven.

Babos Petra

Képek:

forrás: papa-ma.hu

Módosítás dátuma: 2016. április 05. kedd, 22:23
 


Joomla!. XHTML and CSS.