Címlap
Türrös lövészek sikerei PDF Nyomtatás E-mail
2016. január 27. szerda, 22:15

A pápai Türr István Gimnázium és Kollégium egyik sikeres sportolója Orbán Mátyás

Mátyás, aki az Első Magyar Polgári Lőegylet és az iskola színeit is képviseli a sportlövészet területén, öt éve fogott először fegyvert a kezébe, néhány vele egykorú társával.

Mióta megtanulta a légpuskás sport- és a pontlövészet alapjait, valamint a legfontosabbat, hogy TÖLTETLEN FEGYVER NINCS, a légfegyveres nemzeti versenyszámokban szerepel rendszeresen a korosztályában, és öregbíti az egyesület és az iskolája hírnevét. „A sportlövészet az önfegyelem, a pontosság, az akarat próbája. Urald tökéletesen a tested és az elméd! Puskával vagy pisztollyal biztonságosan és pontosan célba lőni nagyszerű élmény” - olvasható a lövészetről szóló ismertető kiadványokban. Azonban ha ezt a tudást valaki el akarja sajátítani, komoly erőfeszítésébe kerül. Ezért  meg kell szenvedni. Nem is akárhogyan.

Orbán Mátyás Orbán Mátyás

Matyi 14 éves, a lőtéren komolyan tud viselkedni. Megtanulta, tudja, hogy a lőtér nem játszótér, a fegyver nem játék, és még a légfegyver is alkalmas akár emberéletet is kioltani. Ennek megfelelően viselkedik a versenyeken, a lőtéren.

A fentiekből következik, hogy az egyesület egyik legeredményesebb pontlövője lett 2015-ben.

Az ifjú lövész 2015. évi versenyeredményei:

EMPL FELMÉRŐ házi verseny, légpuska (Lpu). Pápa, 2015.03.07. 2. hely

Görgey Artúr kupa megyei döntő, Lpu. Zirc, 2015.03.14. 2. hely

Szerencse Csillag párbaj-lövészverseny, Kispuska, Ajka, 2015.03.21. 2. hely

Húsvéti lövészverseny, Lpu. Pápa, 2015.04.06. 2. hely

Ifj. Szücs Gábor Emlékverseny, Lpu. Bakonyszentlászló, 2015.05.16. 5. hely

Görgey Artúr kupa országos döntő, Lpu. Ács, 2015.05.30. 21. hely

MEGHÍVÁSOS MINŐSÍTŐ verseny, Kispuska, Ajka, 2015.06.20. 1. hely

Sportlövő diákolimpia megyei döntő, Zirc, Lpu. 2015.10.17. 6. hely, Légpisztoly (Lpi), 2015.10.17. 3. hely

Zirc Kupa lövészverseny, Zirc, Lpi. 2015.11.07. 1. hely

Sportlövő diákolimpia országos döntő, Nyíregyháza, Lpi. 2015.11.21. 20. hely.

A Görgey Artúr Kupa országos döntőjében Ácson elért 21. helyezés jónak számít, mivel az ország legjobb „amatőr” lövészei közé bekerülni nem mindennapi teljesítmény.

Mátyás szeptemberben fogott légpisztolyt először a kezébe, de nagyon rövid idő alatt elsajátította a pisztolyos alapokat. Így első komoly pisztolyos versenyén már az októberi Sportlövő Diákolimpia megyei döntőjében nagyon jól kamatoztatta pisztolyos alap lőtudását a légpisztolyosok között, mint újonc pisztolyos 3. lett saját korcsoportjában. Ezzel bekerült a diákolimpia országos döntőjébe.

A Sportlövő Diákolimpia Országos döntőjébe a legjobbak kerülhetnek. A döntőt Nyíregyházán, 2015. november 21-én rendezték. Az országos döntőn összesen 304 diák vett részt 6 versenyszámban. 177 fiú és 127 leány küzdött az elsőségért.

Pápáról két ifjú versenyző jutott el a Diákolimpia döntőjébe. Az egyik légpisztolyos, a másik légpuskás versenyszámban.

A pápai versenyzők közül az  „A” kategóriában Orbán Mátyás a 20. helyen végzett.

Mátyásnak gratulálunk a fegyelmezett és nagyszerű helytállásért és a kiváló eredményéért!

Így tovább Matyi! Megérdemled a dicséretet!

 

Másik sikeres versenyzőnk: Mészáros Botond

Mészáros BotondBotond 2014 óta tagja a légfegyveres lövész egyesületnek. Boti - aki két sportot is űz - nagyon ügyes lövész, de sokszor még figyelmetlen. Ismeri a lövészet alapjait s csaknem mindazt, amit egy légfegyveres lövészpalántának tudni kell. Amikor "fejben is ott van a versenyen", képes jó eredményekre. Ezt bizonyítja, hogy a Görgey Artúr Kupa Megyei döntőjében 3. helyezést ért el. Ezzel kvalifikálta magát az Ácson megrendezett Görgey Artúr Kupa Országos döntőjébe, ahol az ország legjobb „amatőr” légpuskás lövészei között az előkelő 22. helyen végzett. Nem akármilyen teljesítmény ez egy ifjú lövésztől.

Még egy kimagasló eredménye volt a 2015-ös évben, amikor az EMPL legjobb teljesítményét nyújtotta Bakonyszentlászlón, az ifj. Szücs Gábor emlékversenyen második helyezést ért el.

Dicséret érte! Így tovább!

Nagy Zoltán
EMPL elnökhelyettes, légfegyveres szak. – vezető


Módosítás dátuma: 2016. január 28. csütörtök, 08:46
 


Joomla!. XHTML and CSS.