Címlap
Graphisoft-díjat kapott Eppelné Csizmadia Katalin PDF Nyomtatás E-mail
2015. június 07. vasárnap, 19:11

Eppelné Csizmadia Katalin a Türr István Gimnázium és Kollégium matematika-fizika szakos tanára 2015. május 29-én a Budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium aulájában kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért Graphisoft Díjat vehetett át.

Pedagógusi pályáját 1980-ban kezdte a Bocsor István Középiskolai Kollégiumban. 1983 óta tagja a Türr István Gimnázium tantestületének. Főiskolai diplomáját a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, egyetemi diplomáját fizikából Budapesten, az ELTE-n, matematikából Debrecenben szerezte.

A gimnáziumba kerülve kezdettől fogva szívvel-lélekkel azon fáradozott, hogy tanítványaival megszerettesse a természettudományos tárgyakat, főként a fizikát és a matematikát. Az elméleti tudás átadása mellett nagy hangsúlyt fektetett a tanórai kísérletek bemutatására. Nagy gondot fordított a diákok matematikai ismereteinek megalapozására is. Arra is talált módot és időt, hogy az iskola fizika szertárában rendszerezze az eszközöket, kis kiállítást is összeállítson a muzeális darabokból, sőt szakkörökön, előadásokon ezek működését bemutassa. Célja az volt, hogy egyszerűvé és érthetővé tegye tanítványai előtt a hétköznapi életben sokszor félelmetesnek tűnő fizikai jelenségeket (mint a ’70-es években Öveges professzor).

Arra is gondot fordított, hogy a természettudományos tantárgyak alacsony óraszáma ellenére is felkészüljenek a diákok nem csupán az érettségire, hanem a felvételire is, s bekerülve a felsőoktatási intézménybe megállják a helyüket. Az iskolában töltött három évtized alatt a tehetséggondozásra is nagy figyelmet fordított, számtalanszor készített fel tehetséges tanulókat különböző összetett természettudományos versenyekre (pl: Bugát Pál Természetismereti Verseny, Mentovich Ferenc Természetismereti Verseny, Integrált Természettudományos Verseny stb.), akik előkelő helyezéseket értek el.

Az utóbbi években a fizika mellett matematikából is több jelentős sikert értek el diákjai. Eddigi legjelentősebb versenyeredményét Döbröntei Dávid 9. évfolyamos tanítványa érte el, aki a múlt tanévben a 3. az idei esztendőben pedig 1. helyet szerezte meg az Arany Dániel Országos Matematikai Tanulói Versenyen.

Az iskolai mini galériában tanítványaival sokszor készítettek képes-fényképes tudományos-népszerűsítő összeállításokat környezetvédelmi, csillagászati témakörökből aktuális események kapcsán. 2006 és 2009 között a „Comenius” Program keretében készítette fel diákjait a pápai illetve különböző európai városok iskoláiban a „Víz!? témakörben tartott tudományos előadásokra.

Gratulálunk a tanárnőnek az elismeréshez, és további eredményes és sikeres munkát kívánunk!

Módosítás dátuma: 2015. június 07. vasárnap, 19:26
 


Joomla!. XHTML and CSS.