Címlap
Költészet nap Sirokai Mátyással PDF Nyomtatás E-mail
2015. május 02. szombat, 20:17

,,Siker az, ha évtizedekkel később is lesznek, akik ráflesselnek a műveidre.”

Hangfal póver on.
Katt a linkre.
Jöhet a vers.

Bucket Beats - Sirokai Mátyás, a beat tanúja

 

Sirokai Mátyás - Lécek között

 

Felhők húznak el felettünk,

a nap, mint egy másológép

fénycsíkja, végigpásztázza

a kertet. Délután van, fekszünk

 

a fűben, egy bicikli kattogása

az útról, a fénylyuggatta lombok

foltjai, papírvékony az egész.

Hihetetlen, mint egy tökéletes

 

másolat. A kerítés lécei között

ellátni a papír széléig, a felhők

állatai között a napig. A kert,

a délután, az út és kifutása

 

a láthatárból, ismerős minden.

Fekszünk a kattogásban, ellátni

egész a széléig, a felhőkbe szúró

fákig. Mögöttük tűnik el az út.

 

,,…hogy legyen benne a beat!” –vallja Sirokai Mátyás a zsúfolásig megtelt fizikumban, mikor Pingitzer Andi néni arról kérdezi, mi a legfontosabb egy versben.

Eddig rendben van, de, akkor, most mi is az a beat? Hát a ritmus, az ütem, a pulzálás, a dög. Mindaz, ami megtölti a kortárs költő-dobos-apuka írásait.

Április 15-én, a költészet napja alkalmából Sirokai Mátyás mesélt többek között legújabb kötetéről, arról, hogy, hogyan is lesz valaki ,,igazi” költő és persze, dobokról, dobolásról, dob-tanításról, a dob fajtáiról és …nem, dobos torta nem volt.

A beszélgetést néhány verssel tűzdelték meg Andi néni tanítványai. Bár Matyi azt hitte, ráhárul majd a versolvasás megizzasztó feladata, de így, a tanári asztalon ülve, rollerral a vállán, csíkos zoknis lábát lógatva hallgathatta végig azokat a műveket, amiknek keletkezési körülményeiről, talán Ő tud a legtöbbet. A szerző.

A szerző, aki Pápán nevelkedett, majd innen egyenesen a győri zeneművészeti szakközépiskolába vitte az útja. A következő fordulat sem meglepő: zeneművészeti egyetem, ütőhangszer szak. Azóta Pest, dob, család, versek. Elmondása szerint írni a középiskola végén kezdett, viszont éles irányba csak az egyetemen fordultak a dolgok. A Pohárutca (2008), A beat tanúinak könyve (2013) és A káprázatbeliekhez (2015) című kötetek önálló szerzője.

Arról pedig, hogy mit tanácsol Matyi azoknak a srácoknak, akik írásra adják a fejüket: …ahhoz bizony el kellett volna jönni az előadásra!

Tegyi Kornél

Módosítás dátuma: 2015. május 02. szombat, 20:47
 


Joomla!. XHTML and CSS.