Címlap
Pápa, szeretlek! - Nagyszabású vetélkedő fiataloknak PDF Nyomtatás E-mail
2014. december 03. szerda, 22:15

Nagyszabású vetélkedő mozgatta meg a város diákságát ma délelőtt. A Türr István Gimnázium és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a Várostörténeti Honismereti Kör közreműködésével helytörténeti vetélkedőt szervezett a középiskolás fiatalok körében. A 800 éves Pápa rendezvénysorozathoz kapcsolódó verseny fővédnöke dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár volt.

Ötfős csapatokban öt középiskola – az Acsády Ignác Szakképző Iskola, a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a Petőfi Sándor Gimnázium és a Türr István Gimnázium és Kollégium – diákjai mérték össze mindazt a tudást, amit az elmúlt hetek felkészülési idejében a városról elsajátítottak. Dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK igazgatója elmondta, a helyi értékek előtérbe kerülésével rendkívül fontos, hogy a helytörténeti értékekre is kiemelt figyelmet fordítsunk. A várostörténeti honismereti vetélkedő kiváló együttműködés és együttgondolkodás útján valósulhatott meg, hiszen kiemelkedő munkát végeztek a pedagógusok és a Várostörténeti Honismereti Kör a feladatok összeállításában és rendkívül aktívan dolgoztak a diákok is.

Németh Zsolt, a Türr-gimnázium igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés intézményük számára, hogy szervezőként működhettek közre a vetélkedő megvalósításában. Az intézményvezető hangsúlyozta, örömmel látja, hogy az iskolák számára is fontos a város gazdag múltjának megismerése.

- Büszkék lehetünk arra, hogy pápaiak vagyunk, hiszen városunk 800 éve jelentős településnek számít a Dunántúl középpontjában – jelentette ki Németh Zsolt, majd hozzátette, valamennyi résztvevő csapat nyertese a vetélkedőnek, hiszen magukkal vihetik mindazt a tudást, élményt, tapasztalatot, melyeket a verseny és az előzetes feladatok során megszereztek.

Áldozó Tamás polgármester a vetélkedő előtti köszöntőjében azt hangsúlyozta, az identitástudat, a lokálpatriotizmus valahol ragaszkodás a térhez és az időhöz.

- Ragaszkodunk a térhez, hiszen megszoktuk és szeretjük, hogy ezek az épületek, utcák és terek vesznek körül bennünket. És ugyanilyen fontos, hogy az időhöz is ragaszkodunk, hiszen ilyenkor azoknak az idejéhez és történeteihez ragaszkodunk, akik előttünk éltek, akik megépítették ezt a várost – fogalmazott a városvezető, majd megjegyezte, a 800 éves eseménysorozat számos lehetőséget biztosított arra, hogy városunk múltjából sok mindent megismerjünk és népszerűsítsünk. E rendezvények sorában kiváló helye van a vetélkedőnek, hiszen a diákközösség a legfogékonyabb az új dolgokra, s éppen ezért igencsak érdemes figyelmüket ráirányítani a helytörténetre.

Áldozó Tamás bejelentette azt is, a következő évet szintén egy történelmi momentumnak szentelik. Jövőre lesz ugyanis 300 éve, hogy megszületett gróf Esterházy Ferenc, aki kórházat épített Pápán, megkezdte a kastély átépítését, árvaházat hozott létre és mezőgazdasági iskolát – tette hozzá a polgármester, felhívva a vetélkedő szervezőinek figyelmét a jövő évi megmérettetés témaötletére.

Hodásziné Pingiczer Andrea a vetélkedő feladatainak összeállítása kapcsán elmondta, már nyár végén megkezdték az előkészítő munkát, de a diákoknak is több előzetes feladatot meg kellett oldaniuk. Magas pontszámot szerezhettek a Pápáról készített prezentációk, kisfilmek elkészítésével, melyben a fiatalok saját szemüvegükön keresztül mutatták be a város szépségeit. Olvastak a helyi zsidóság történetéről Hámori András Képtelen történet című dokumentumregényében, de előkerültek Tatay Sándor novellái is. Ugyancsak izgalmas ismeretekre tettek szert a városnéző séták alkalmával, amikor a történelmi nevezetességek, épületek múltjába kalandoztak a csapatok. A vetélkedőn bemutatták a csapatok a prezentációjukat, majd feladatlapokat oldottak meg, melyeken a legkülönfélébb kérdések szerepeltek a 800 éves Pápa életéből.

A csapatokat háromfős zsűri – Hámori András író, dr. Baloghné Uracs Marianna igazgató és Váminé Molnár Emma, a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársa – értékelte. Hámori András elmondta, rendkívül jó munkák készültek el, átgondolt történetek és újszerű megoldások jellemezték különösen az első helyezettek anyagait. A zsűri elnöke minél több olvasásra biztatta a fiatalokat, hiszen a szókincsük fejlett, azonban érezhető a digitális világ hódítása. Kevesebb sms, kevesebb közösségi oldal és több személyes találkozás – hívta fel a figyelmet Hámori András.

A vetélkedőt a Türr-gimnázium és a Petőfi-gimnázium csapata nyerte. Mindkét csapat vezetője egybehangzóan úgy nyilatkozott, örömmel vettek részt a versenyben, nagy izgalommal készültek és alkották meg saját kisfilmjüket a városról, emellett számos részletet megtudhattak a Pápa régmúltjával kapcsolatban.

Somfai Balázs, a Honismereti Kör vezetője a vetélkedő végén invitálta a csapatokat egy újabb közös programra. A körvezető nagy örömmel látná a fiatalokat a Honismereti Kör következő összejövetelén, ahol ismét bemutathatnák filmjeiket az érdeklődőknek.

mo

forrás: papa-ma.hu

Módosítás dátuma: 2014. december 03. szerda, 22:35
 


Joomla!. XHTML and CSS.