Címlap
A magyar nyelv napja – november 13. PDF Nyomtatás E-mail
2013. november 14. csütörtök, 20:27

Iskolai megemlékezés

Az Országgyűlés határozata szerint:

„Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban – tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért –, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja".

1844-ben az Országgyűlés kimondta, hogy a törvénycikk értelmében azután minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás. A törvényhozással párhuzamosan megkezdődött a magyar nyelv átalakításának vitája is. A törvény megszületését joggal nevezhetjük a reformkor egyik legnagyobb győzelmének.

A magyar nyelv napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására, és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

Iskolánk november 14-én emlékezett meg a magyar nyelv napjáról.

Az első emeleti zsibongóban a magyar nyelv napjára készült faliújság előtt a 11.A osztály két diákja, Móczár Bence és Tegyi Kornél Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk c. írásából olvastak fel egy részletet.

A magyar munkaközösség játékos írásbeli anyanyelvi vetélkedőt szervezett az iskola diákjai részére. A csapatversenyre minden osztály nevezett, az eredményhirdetésre, a díjak kiosztására november 14-én került sor. A díjazott osztályok:

1. kategória:

I. helyezett: 9. AJTP

II. helyezett: 7.G

III. helyezett: 9.NY és 8.G

2. kategória:

I. helyezett: 13.F és 9.G

II. helyezett: 12.A és 12.F

III. helyezett: 12.G

Az 5.G és a 6. G osztály csapatai apró különdíjban részesültek.

Módosítás dátuma: 2013. november 14. csütörtök, 20:40
 


Joomla!. XHTML and CSS.