Címlap
Kirándulás a napfény városában PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 20. hétfő, 19:26

A májusi bentmaradóst Magyarország harmadik legnagyobb városában, Szegeden töltöttük.

A kirándulás egy teljes hétvégét ölelt át, péntek délutántól vasárnap estig tartott. A túra során sok mindent megnéztünk, köztük a szegedi dómot, a zsinagógát, az Emlékpont múzeumot, egy madárrezervátumot, a Feszty-körképet, az ’56-os forradalom múzeumát, valamint körbejártuk Szegedet.

Péntek délután négy órakor indult el a busz. Izgatottan vártuk már, hogy odaérjünk, azonban nem számítottunk arra, hogy az út annyira hosszú lesz. Mindenki fáradtan foglalta el saját szobáját, ami egy AJTP-s kollégiumban volt.

Másnap reggeli után lesétáltunk a rakpartra, és a Tisza parton vártuk meg idegenvezetőnket, aki végig kísért a városon. Először busszal jártuk körbe a várost, így az alsóvárost és a felsővárost is egy óra alatt be tudtuk járni. Azután következett a gyalogtúránk, ami az alsóvárosi Havas Boldogasszony templommal kezdődött, és Szeged különböző érdekességeivel folytatódott. Ilyen volt a dóm, ami mindenkit lenyűgözött, a sétálóutca, néhány szökőkút (ami nem szökött), az egyetemek, a hatalmas újonnan épített könyvtár, és a Dugonics tér. A bőséges ebéd után látogattunk el Hódmezővásárhelyre, ahol az Emlékpont múzeumot jártuk be, ami a Terror háza hangulatára emlékezteti az odalátogatót. A végén egy rock történetéről szóló kisfilmet láthattunk. Tanárainknak igazi időutazás élményét nyújtotta! Az utolsó megállóhelyünk a szombati nap folyamán a madárrezervátum volt, ahol egy kedves család fogadott minket. Itt nem csak madarakat láthattunk, hanem őzet, mókust, hódot is. Olyan érdekes fajokat is bemutattak, amelyek létezéséről nem is tudtunk. Ilyen állat volt a dzsungeltyúk. A vacsora ugyanazon a helyen volt, ahol az ebéd. Teli hassal próbáltuk meg magunk felfedezni a várost az esti kimenő alatt, de csak a Tisza partig jutottunk, mert még mindig nem tudtunk betelni a látvánnyal.

Vasárnap kora reggel indultunk a zsinagógába, ahol betekintést nyertünk abba a vallásba is. Következő megállónk Ópusztaszer volt, amiről elmondhatjuk, hogy a legemlékezetesebb programok között szerepelt. Itt megtekintettük a Feszty-körképet, egy nagyszerű lovasbemutatót, és a régi kor falusi iskolájáról kaptunk információkat. Törökmézet majszolva indultunk tovább. Ezen a ponton már mindenki fáradt volt, de még mindig jutott energiánk a kiskunmajsai ’56-osok múzeumára. Itt a legemlékezetesebb a tank volt, amit közülünk sokan kipróbáltak. Ismét egy igen hosszú út állt előttünk, amit mindenki pihenéssel töltött. A kollégiumba érkezés előtt még megvacsoráztunk Farkasgyepűn, majd még fáradtabban végre megérkeztünk az „otthonunkba”.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy remek kiránduláson vehettünk részt, amely egy igazán különleges emlék marad.

Írta: Tóth Tímea és Tamás Diána

Módosítás dátuma: 2013. május 20. hétfő, 19:30
 


Joomla!. XHTML and CSS.