Címlap
Szalonna, Rakaca, Ragály, Rudabánya, Aggtelek, avagy a 10. F Észak-Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 20. hétfő, 18:38

A májusi programhétvégén a 10. F osztály Észak-Magyarország felé vette az irányt.

A hosszú útra már pénteken délután elindultunk, a szállásunkra, a Szalonna és Rakaca között található Tópart Vendégházba mégis késő este érkeztünk meg. Másnap reggel fedeztük fel a minket körülvevő gyönyörű környezetet: a Rakacai víztározót és az Északi-középhegység hegyvonulatait. A bőséges reggeli után a Balassi Bálint Emlékkiállítást Ragályon, majd Rudabányán a Megyei Bányásztörténeti Múzeumot tekintettük meg. A kiállított tárgyaknak és az idegenvezetésnek köszönhetően sok hasznos információt tudtunk meg a település történetéről, régészeti leleteiről, földrajzi adottságairól és bányászati lehetőségeiről, mikroszkóp alatt a kvarckristályok szerkezetét is tanulmányozhattuk.

Az ebédet már Aggteleken fogyasztottuk el. Ezután a Baradla-barlangot először egy rövidebb, majd a vörös-tói bejárat felől egy két órás, hosszabb középtúra keretében fedeztük fel. A látvány leírhatatlan, a fotók magukért beszélnek.
Vacsora után a lemenő nap fényében sétáltunk a tóparton, majd sötétedésig játszottunk a vendégház kertjében. Másnap szomorúan vettünk búcsút „lakhelyünktől”, majd Diósgyőr felé indultunk, ahol a várat néztük meg.

A Miskolcon elfogyasztott ebéd után lillafüredi sétával vettünk búcsút Észak-Magyarországtól. Esőfelhőkkel szerencsére csak a hazaúton találkoztunk. A győrújbaráti vacsorát követően este nyolc órakor, sok közös élménnyel gazdagodva érkeztünk vissza a kollégiumba.

Módosítás dátuma: 2013. május 20. hétfő, 19:25
 


Joomla!. XHTML and CSS.