Címlap
Pro Progressio - Nyitott laborok a BME-n PDF Nyomtatás E-mail
2012. november 14. szerda, 16:01

Pro Progressio AlapítványA Pro Progressio rendezvénysorozat keretében2012. november 9-én a Türr István Gimnázium és Kollégium reálérdeklődésű tanulóinak alkalma volt bepillantani a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mindennapjaiba.

Így péntek reggel Szilos tanár úr vezetésével elindultunk a fővárosba. A „Nyitott laborok” rendezvényre iskolánk 11.A, 11.F, 11.G, 12.A és 13.A osztályából mentek diákok.

 

Elsőnek az I épületbe mentünk, ahol a nagyelőadóban eligazítást kaptunk az aznapi programról, illetve megnézhettük a villamosmérnöki és informatikai kar reklámfilmjét. Ezek után kísérő seniorunk, Ikker Péter, volt Türrös diák vezetésével mentünk az egyes laborokba.

Néhány perc séta után megérkeztünk a nagyfeszültségű laborba. Itt villámjelenség–szimulációt láthattunk, illetve a berendezések működésével ismerkedhettünk meg. Közülünk a legbátrabb jelentkezőnek, Fódi Kristófnak alkalma volt kipróbálni, milyen érzés az, amikor az autónkban ülve, a karosszériába, mint Faraday-kalitkába belecsap a villám, továbbá láthattunk egy Tesla-transzformátort működés közben.

A következő két előadás főként az informatikához kapcsolódott:

A Q épületben a Windows legújabb fejleményeiről és létesítményeiről hallhattunk előadást. Megnézhettük a legújabb, Windows által fejlesztetett táblagépeket és okostelefonokat, illetve a héten megjelent Windows 8 újdonságairól is érdekes információkat kaptunk.

A harmadik foglalkozás során a jelfeldolgozással ismerkedhettünk meg. Megnézhettük, hogy épül fel egy integrált áramkör, illetve hogyan programozzák a hardvereket.

A következő programon bevezetést hallhattunk a mátrixszámításról, és annak internetes keresőprogramok írásában való gyakorlati alkalmazásáról is.

Az utolsó előadás az akusztika és a hang birodalmába vezetett el bennünket. Itt csapatunkat három részre osztották. Az én csoportom elsőként a hangszerek hangolásának történetével és a pitagoraszi kvintkörrel ismerkedett meg, majd egy igazán különleges helyiségbe mentünk: egy un. süketszobában folytathattuk tanulmányutunkat. Utoljára egy hangstudióban hallhattunk érdekességeket különböző épületek akusztikus tulajdonságairól, mindezt érzékeltük is Mozart: Figaro házassága nyitányának lejátszásakor.

Az előadás-sorozatnak ½ 4-kor lett vége, majd Pétertől elköszönve, sietős léptekkel indultunk el a Keleti pályaudvar felé. Végül közel három óra vonatozás után érkeztünk meg Pápára.

Azt hiszem, mindnyájan elmondhatjuk, hogy kimerülten, de új és érdekes információkkal gazdagodva érkeztünk haza.

Mándli Klára

Nyitott laborok a BME-n Nyitott laborok a BME-n Nyitott laborok a BME-n
Módosítás dátuma: 2012. november 14. szerda, 16:11
 


Joomla!. XHTML and CSS.