Címlap
Bemutatták a türrös emlékkönyvet PDF Nyomtatás E-mail
2018. december 05. szerda, 21:19

A Türr István Gimnázium és Kollégium fennállásának 380. évfordulóját ünnepli. Ennek keretében emlékkönyvet jelentetett meg az iskola az elmúlt 380 évről. A könyvet ma délután mutatták be a Városházán.


Németh Zsolt igazgató elmondta, az ünnepi hét eseményei egyszer csak befejeződnek, a köszöntők utolsó hangfoszlányait is elfújja a szél, de kell valami emlék, amit magukkal vihetnek, amit később is elővehetnek, amit megmutathatnak gyerekeiknek, felidézhetik fiatalságuk, diákságuk szép emlékeit, amelyek összekötik őket. Ezért is döntöttek úgy, hogy ebben a kiadványban újra összefoglalják az iskola történetét a korábban megjelent évkönyveket kiegészítve az utóbbi évek változásaival. Németh Zsolt köszönetét fejezte ki dr. Hauber Károlynak, aki szerkesztőként összefogta és irányította a szerzők tevékenységét, összegyűjtötte és rendszerezte a munkákat. Emellett köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik elfogadták felkérésüket és írásaikkal, emlékezéseikkel színesítették az emlékkönyvet, és azoknak is, akik szöveget szerkesztettek, fényképet készítettek, címlapot terveztek vagy másban segítették a munkát.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, a 380 év komoly múltat jelent az iskola történetében: sok örömöt, bánatot, sikert, megújulást. Az emlékkönyvben felidézik a 380 év legfontosabb pillanatait.


-Már elődeink is tisztában voltak azzal, hogy egy város életében az egyik legfontosabb intézmény az iskola. Az iskola mindenkor a társadalom integráns részeként, a társadalmi-gazdasági fejlődéssel szoros összefüggésben változott. Ezen kapcsolat nem csak általánosságban, statisztikailag, országos szinten is mutatható ki. Korunkban a gazdasági haladás által megkövetelt iskolázottsági, műveltségi színvonal állandóan nő. A 380 év különösen hosszú időt jelent egy oktatási intézmény történetében, főleg, ha két évszámmal hitelesítjük: 1638-2018. A két évszám közötti évszázadok történelmi eseményekről, gazdasági és társadalmi átalakulásokról, fejlődésről és megtorpanásokról vallanak - emelte ki Egyházi Andrea, majd hozzátette, az emlékkönyv időutazásra hív mindenkit, a lapokon megelevenednek a szeretett iskola mindennapjai, oktató-nevelő munkájuknak fejlődése, hagyományainak kialakulása, az örömök, dicsőségek, diákos botlások-szóval, mindaz, amitől ezt az iskolát TÜRR-nek hívjuk. Egyházi Andrea gratulált az emlékkönyvhöz, amely egy remek összeállítás, hasznos olvasnivaló nemcsak türrös múlttal rendelkezők számára, hanem minden pápai számára is. Végül azt kívánta, hogy a következő évek is hozzanak sikereket az intézménynek, s őrizzék meg értékeiket, fejlődjenek továbbra is lendületesen, legyenek sikeresek, hogy a tanulók büszkén mondhassák: én türrös diák voltam.

Az emlékkönyvről dr. Hauber Károly mellett Zsuppán István és Németh István Péter is beszélt.


Dr. Hauber Károly elmondta, ez a harmadik emlékkönyv az iskola történetében. A könyv sok mindenben őrzi az évkönyvek tradícióit, de sok újítás is van benne. Az államosítás után a Türr Galántai István vezetésével formálódott kiváló középiskolává. Főként ennek az időszaknak állít emléket a Hol terem a derék ember? című fejezet. Ebből számos írás már korábban megjelent, de azok ma már alig hozzáférhetőek. Az alma mater dicsérete című fejezetben a diákok visszaemlékezéseit olvashatják, a legidősebb 60 éve, 1958-ban érettségizett, a legfiatalabb 2014-ben végzett. Az Élő Türr fejezet abból a vidámságból, felszabadult életörömből is nyújt némi ízelítőt, amely mindig is kísérte a komoly munkát a Türrben.

A rendezvénynek otthont adó intézmény nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a városvezetésnek különleges kapcsolata van a Türr-gimnáziummal, annak ellenére, hogy sem Áldozó Tamás, sem Unger Tamás nem a Türrben tanult, viszont Áldozó Tamás a Türrben tanított, Unger Tamás pedig a német nyelvtanári gyakorlatát végezte az intézmény falai között. Az alpolgármester gratulált a 380 évhez, s azt kívánta, hosszú ideig tudjon ebben a formában működik.

-Pápa büszke iskolaváros, s kiemelt helyen a Türr-gimnázium áll. Ez maradjon meg így, maradjon meg az a kitartás, fejlődés, amit ápolnak. Sok sikeres tanévet kívánok - tette hozzá Unger Tamás.

Az emlékkönyv bemutatón az iskola tanulói működtek közre.

forrás:

Módosítás dátuma: 2018. december 05. szerda, 21:27
 


Joomla!. XHTML and CSS.