Címlap
Egy európai oktatási program a Türrben PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 30. vasárnap, 22:55

A Türr István Gimnázium és Kollégium az előző tanévben, 2017 őszén kapcsolódott be egy európai oktatási programba, a Krókusz projektbe. Az írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány dolgozta ki a program koncepcióját, s elképzelésük értelmében a diákok sárga krókuszhagymákat ültetnek késő ősszel annak a  közel másfél millió zsidó gyermeknek és fiatalnak emlékére, akiket a náci terror idején megöltek.

A program emblémája, szimbóluma nem véletlenül lett a krókusz sárga virága, mely egyszerre két fontos jelentést is hordoz. Egyfelől felidézi a megbélyegzettség jelét, a Dávid-csillagot, tehát utal a zsidóság kirekesztettségére. Másfelől azonban a korán, január-február hónapban nyíló kedves kis virágok az újjászületésre, az életesélyre is emlékeztetnek.

A programnak a virágültetés mellett még öt kötelező eleme van: a projektterv, a projektmunka, a projekttermék elkészítése, a konzultáció, majd végül az egész projekt értékelése.

A 9. G osztály tagjai az őszi virágültetést követően, az első virághagymák kibújása után február elején  kezdték meg  a kutatómunkát. A gyerekek csoportokban dolgoztak az általam elkészített tanulói portfólió útmutatásai alapján.  Első lépésben kiválasztották vagy éppen kitalálták  a témájukat, s elkezdték a gyűjtőmunkát. Munkájukról meghatározott időnként be kellett számolniuk, illetve a munkanaplóban rögzítették is az addig elvégzett feladatot. Ez egyrészt biztosította azt, hogy folyamatosan dolgozzanak, másrészt lehetővé tette, hogy a bennük felmerülő kérdéseket tisztázzuk, megvitassuk.

Az előzetesen megbeszéltek alapján tavasszal a diákok elkészítették vállalásaikat, a plakátokat, a prezentációkat és a szófelhőket, majd a holokauszt emléknapján 2018. április 16-án be is mutatták társaiknak elkészült munkáikat.

Ebből a közel egy éves munkából adtak egy kis ízelítőt tanítványaim a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett őszi kulturális fesztiválon 2018. szeptember 16-án a Zsinagógában.

Az erre az alkalomra összeállított prezentációjuk felvillantja azt a sokszínű és kreatív feladatmegoldást, melyet a gyerekek alkottak a tanév során.

Köszönöm kitartó, lelkes és igényes munkáikat!

Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea

a projekt gazdája

Pápa, 2018. 09. 20.

Módosítás dátuma: 2018. szeptember 30. vasárnap, 23:37
 


Joomla!. XHTML and CSS.