Címlap Iskolánk Ökoiskola FENNTARTHATÓSÁG
FENNTARTHATÓSÁG PDF Nyomtatás E-mail
2024. július 15. hétfő, 10:45

Elismerések a fenntarthatóságra nevelés területén végzett munkáért

Amióta a környezeti problémák globális méreteket öltöttek, és amióta ezekkel napi szinten kell szembenézni, az emberiség ráébredt arra, hogy a környezetünk érték. Olyan érték, amit védenünk kell, ám védelmet nyújtani csak annak tudunk, amit ismerünk. Arról is ismereteket kell szereznünk és átadnunk, hogy miként tudjuk megőrizni az értéket. Ennek értelmében a fenntartható fejlődésre nevelés intézményünk oktató-nevelő munkájának alappillére. A területen végzett munka alapján a 2023-2024. tanévben iskolánk három elismerő címet is kiérdemelt:

Energiatudatos Iskola 2023

Ökoiskola

Állatbarát Középiskola



Energiatudatos Iskola 2023

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. – Virtuális Erőmű Program pályázata azoknak az intézményeknek szólt, melyek szemléletformálási, mentorálási tevékenységükkel és példamutatással segítik a diákok fenntarthatósági tárgyú nevelését.

A cím elnyerésére benyújtott pályázatban bemutatásra került, hogy intézményünk tanulói és dolgozói tudatosan bánnak az energiával, az energiával való takarékoskodás a programjainkban is jelen van. A fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek átadására a tanórákon és az iskolai élet minden területén nagy hangsúlyt fektetünk, egészséges életmódot támogató programjaink vannak. Élen járunk a kerékpár, mint alternatív közlekedési eszköz népszerűsítésében és a tudatos fogyasztás központi szerepet kap mindennapjainkban.

A cím kiérdemléséhez vállalásokat is megfogalmaztunk:

  1. A kerékpározás, mint alternatív közlekedési eszköz népszerűsítése és a szabadidő mozgással történő eltöltésére való motiválás (egészségfejlesztés) céljából bringás foglalkozást (heti) indítunk az 5-6. évfolyamos diákok számára. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások tervezett témái: kerékpárok felszerelése, karbantartása, közlekedési szabályok, közlekedésben való részvétel gyakorlása a város kisebb forgalmat bonyolító utcáin, kerékpárútjain. A foglalkozásokat évi 3 rövidtávú túra egészíti ki.
  2. A tankerület fenntartásában működő ökoiskolák között „Mi így védjük a környezetünket” címmel, meghatározott témához kapcsolódva, „minikonferencia” jellegű találkozót szervezünk. A csapatok bemutatják a fenntarthatóság területén végzett munkát, melyet szakemberekből álló zsűri értékel. A zsűritagok nem csak értékelnek, hanem előadást is tartanak a megjelölt témában. A rendezvény időpontját témahéthez, vagy jeles naphoz kapcsolódóan tervezzük.
  3. A 11. évfolyamon komplex természettudományt tanulnak azok a diákok, akik nem választanak természettudományos tárgyat fakultációs tantárgyként. A tantárgy célja kifejezetten nem a lexikális ismeretek további gyarapítása, hanem a projektalapú oktatáson keresztül a komplex látásmód kialakítása. A tantárgy szerepét a fenntarthatóságra nevelésben hangsúlyossá kívánjuk tenni, főként az iskolai programok szervezését és lebonyolítását illetően, ezáltal építünk a kortárs közösség motiváló erejére.

A cím ünnepélyes átadására a Parlement Felsőházi termében került sor.


Ökoiskola

Az Ökoiskola címet 2021-ben érdemelte ki iskolánk első alkalommal. Oktató és nevelő munkánkban töretlen az elköteleződés Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megvalósításában, ezért újra pályázóként másodjára is méltónak ítélték intézményünket a kitüntető címre. Az ökoiskolaként megvalósított pedagógiai folyamat eredményeként tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, és aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.


Állatbarát Középiskola

Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával pályázatot hirdetett középiskolák számára az „Állatbarát Középiskola” és az „Év Állatvédő Középiskolája 2024” címekért.

A pályázatra olyan középiskolák jelentkezését várták, akik a 2023/2024. tanévben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és folyamatosan arra törekednek, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Az állatvédelem és a felelős állattartás területén végzett oktató-nevelő munkáért a Türr István Gimnázium és Kollégium 2023 után ebben a tanévben is kiérdemelte az elismerő címet.

Módosítás dátuma: 2024. július 15. hétfő, 11:21
 


Joomla!. XHTML and CSS.