Címlap AJTP AJTP híradó Hősök és rabok nyomában
Hősök és rabok nyomában PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 15. vasárnap, 20:05

A májusi programhétvégén hosszabb útra indult a 11. F osztály kalandvágyó csapata: Egerrel és környékével akartunk megismerkedni.

Szombaton, mindjárt az első helyszínen, az egri Líceumban nyolc emeletet másztunk, hogy a Camera Obscura nevű ördögi szerkezettel „városnézésre indulhassunk”. A várban, majd a Gárdonyi Géza emlékházban tisztelegtünk az egri hősök, és az őket megörökítő író előtt. Szilvásváradon kisvasúttal mentünk fel a Szalajka-völgybe, hogy a fátyolvízesést, a pisztrángos tavakat érintve, a Bükki Nemzeti Park fái alatt sétálva töltsünk el egy kellemes délutánt. Este Egerben, a város alatt húzódó alagútrendszert jártuk be.

Vasárnap Egerszalókon megnéztük a hévízforrásból feltörő gyógyvíz által rakott sódombot, ami igencsak ritka jelenség. Világviszonylatban hasonló csak Törökországban, és a Yellowstone Nemzeti Parkban található. Ezután a község másik végén, a hegyoldalba vágott barlanglakásokat, a bennük kialakított skanzent néztük meg, próbáltuk elképzelni a korabeli életmódot. Majd Recskre utaztunk, ahol a Kényszermunka tábor emlékhelyén, fotók, filmek, és a szöveges dokumentumok segítségével ismerkedhettünk meg a rabok kegyetlen sorsával. A nyomasztó élményt utolsó célpontunkon, a Kékestetőn lévő kilátóból elénk táruló ragyogó napfényes panorámának sikerült feloldani.

Felszabadultabban, de elfáradva, tanulságokkal és élményekkel telve indultunk hazafelé.

Módosítás dátuma: 2016. május 17. kedd, 14:43
 


Joomla!. XHTML and CSS.