Címlap AJTP AJTP híradó Országos idegen nyelvi verseny a Türr Gimnáziumban
Országos idegen nyelvi verseny a Türr Gimnáziumban PDF Nyomtatás E-mail
2016. március 22. kedd, 20:28

A Türr István Gimnázium és Kollégium már tizedik éve szervezi meg az országos angol és német idegen nyelvi versenyt az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő középiskolás diákok között.

A rangos megmérettetésre az ország különböző részeiről érkeztek a tanulók, voltak Nyíregyházáról és Pécsről is. A verseny célja a diákok megmérettetésén túl, hogy az ország különböző részén élő diákoknak és tanáraiknak lehetőségük nyíljon egymással találkozni és tapasztalatokat cserélni.

A versenyt az iskola igazgatója, Németh Zsolt nyitotta meg, aki elmondta, nagy öröm és egyben megtiszteltetés is számukra, hogy Pápa adhat otthont a versenynek már évek óta. Kiemelte, az AJTP egyik célkitűzése, hogy a diákok magas szinten beszéljenek idegen nyelvet, s nyelvvizsgát is tegyenek, amelyre ez a verseny egy kiváló felkészülési lehetőséget ad.

Csortos Melinda, az idegennyelvi munkaközösség vezetője elmondta, a versenyt nyelvenként egy kategóriában hirdették meg a 10. és 11. évfolyam tanulói számára. Idén 15 intézmény 46 versenyzője érkezett városunkba, hogy összemérje nyelvi tudását.

- A diákok egy 90 perces írásbeli feladatsort oldottak meg: lexikai, írott szövegértési és nyelvtani tesztet kellett kitölteniük, hasonlóan, mint egy középfokú nyelvvizsgán. A feladatsort a türrös nyelvi munkaközösség állította össze és ők is javítják ki. A legjobb 15-15 diák szombaton szóban is számot ad nyelvtudásáról a kéttagú zsűri előtt az előre kiadott tízféle társalgási téma valamelyikéből. A zsűri tagjai mindig olyan tanárokból áll össze, akik nem az iskola tanárai, így az angolosoknál Németh Éva és Budai Gabriella, míg a németeseknél Virág Jánosné és Gerecs Magdaléna bírálják el a versenyzőket. A legjobban teljesítő diákok értékes tárgyjutalomban részesülnek.

A pápai iskolát a 11. F osztályos Bostan Patrícia Izabella képviseli, aki mint mondta, első ízben vesz részt az angol versenyen, ami szerinte egy jó lehetőség a nyelvtudás elmélyítésére és a nyelvvizsgára való felkészülésre. Patrícia sokat tanult és készült a megmérettetésre tanára segítségével, s megoldotta a korábbi évek tesztjeit is.

Bostán Patrícia sokat készült a versenyre

Béresné Tímár Andrea, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium angoltanára szerint ez a verseny kiváló lehetőség arra, hogy az AJTP-ben résztvevő diákok és tanárok találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek. Az idén három tanulóval érkeztek, egy németessel és két angolossal, remélik, mindhárman sok élménnyel térnek haza.

Az iskola minden évben kulturális programmal is várja a versenyzőket. Ez alkalommal egy koncertre, a NocTürrN-re invitálták őket péntek estére, melyen türrös diákok és tanárok is játszottak.

Babos Petra

Eredmények:

Angol:

1. Szemerédi Regina, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

2. Beró Márk, Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata

3. Budai Réka, Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

Német:

1. Balázs Attila, Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza

2. Domonkos Daniella, Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, Eger

3. Kiss Ágota, Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza

Képek:

forrás: papa-ma.hu

Módosítás dátuma: 2016. március 22. kedd, 20:53
 


Joomla!. XHTML and CSS.