Címlap
"Jeleket kell hagynunk.." - Városi ballagás 2014. PDF Nyomtatás E-mail
2014. május 06. kedd, 21:48

Ismét eltelt egy év. A reggeli órákban újra megszólalt a középiskolai évek végét jelző csengő. Az a csengőszó, amely éveken keresztül sok mindent jelentett a diákoknak. Tanórákat, közösségi élményt, tapasztalat- és ismeretszerzést, valahová tartozást. A csengőszó összekötötte a tanulóifjúságot. Az iskola, ahol ismeretségek, barátságok köttettek, szerelmek szövődtek, összekovácsolta a diákokat. Az alma mater, amely most útnak indítja a fiatalokat a nagybetűs ÉLETBE.

Ezt az utat jelképezi az a nagyszabású rendezvény is, mely egyedülálló a városban. A központi ballagás alkalmával 6 oktatási intézmény 27 osztályának 635 végzős tanulója sétált végig a belváros utcáin, búcsúzva iskolájától, tanáraitól és sokan – talán csak egy kis időre – a várostól.

A városi ballagás központi ünnepsége a Türr István Gimnázium és Kollégium énekkarának tolmácsolásában a Gaudeamus című dallal kezdődött, majd Varga Helga, az Acsády Ignác Szakképző Iskola diákja szavalta el Terplán Imola Ballagás című versét. „Kirúgjuk magunk alól a földet” - énekelte Tóth Gergő a Republic együttes dalát, őt pedig a Petőfi Sándor Gimnázium zenekara kísérte.

A 2014. évi városi ballagáson Halász János kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet. Jeleket kell hagynunk. Jeleket az iskolában és az életben is – szólt a diáksághoz az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Halász János arra figyelmeztette a tanulóifjúságot, az élet folyamatos készenlét. Ezért fontos, hogy ne veszítsük el nyitottságunkat a világra. Ha kíváncsiak vagyunk a környezetünkre és embertársainkra, nem megy el mellettünk az élet, hanem velünk együtt fog változni a világ. Halász János irodalmi idézetekkel színezett beszédében felidézte a feleletek, az érettségi hangulatát, majd kiejelentette, Pápa igazi iskolaváros.

- „Meg kell tanulni a sávot, meg kell tanulni itt a fák kimondhatatlan tetteit” - írja Nemes Nagy Ágnes a Fák című versében. A fák, amelyeket tanulnunk kell, a tudás fái. A fák kimondhatatlan tettei pedig a természetben lévő titkok, amelyeket leginkább az iskola padjából ismerhetünk meg. De mi lehet a versben lévő bizonyos sáv? Hívjuk az erkölcs vonalának, egy határnak, amit nem léphetünk át. Egy iskola, egy iskolaváros ezeket a sávokat is megmutatja. Pápa a hagyományai okán és a jelen erejével igazi iskolaváros. Így aztán a pápai diákok megismerték azokat a sávokat, melyek ismeretében közelebb juthatnak céljaikhoz – emelte ki az államtitkár, majd köszönetet mondott a tantestületeknek önfeláldozó munkájukért, hiszen a pedagógusok nélkül mindez elképzelhetetlen lenne.

Halász János hangsúlyozta azt is, minden pillanat tanulás. Amikor a diákok utoljára végigmennek az összes osztálytermen, az is tanulás. De a tanulás része az egymástól való búcsúzás is, hiszen még a búcsúzás képességét is el kell sajátítani, ahogy meg kell tanulni újra összejönni, emlékezni az érettségi találkozókon – hangzott az ünnepi beszéd.

A számos diákot megmozgató ünnepi műsor a petőfis Somosi Ambrus énekprodukciójával folytatódott, majd Amberger Dániel, a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulója búcsúzott a végzősök nevében. Amberger Dániel arra buzdította társait, mindig törekedjenek álmaik megvalósítására, hagyjanak lábnyomot maguk után, alkossanak olyat, amitől kitűnnek a sok közül. „Legyetek büszkék iskolátokra, és arra, hogy pápai diákok voltatok” - zárta gondolatait a búcsúzó diák.

A városi ballagás kiemelt eseménye, amikor a város polgármestere felnőtt pápai polgárrá fogadja a végzős tanulókat. Ebből az alkalomból Áldozó Tamás két tanulónak, Kálmán Klaudiának, az Acsády Ignác Szakképző Iskola diákjának és Amberger Dánielnek átadta az eseményt szimbolizáló, a város címerével díszített láncot és emléklapot.

A ballagás végén a Black Bunny Rock 'n' Roll Club Dangers formációja mutatta be koreográfiáját, majd Kapcsándi Klaudia, a Pápai Gazdasági Szakközépiskola diákja énekelte el Koncz Zsuzsa Köszönöm című dalát. A 2014. évi városi ballagás a türrös énekkar vezetésével a Szózat hangjaival zárult.

Az egyes oktatási intézmények ballagási rendezvényein készített fotókat itt tekinthetik meg olvasóink.

mo

forrás: papa-ma

Módosítás dátuma: 2014. május 06. kedd, 22:37
 


Joomla!. XHTML and CSS.