Címlap
Koll-Actors önképző kör első előadása – A bábmester PDF Nyomtatás E-mail
2013. április 29. hétfő, 10:50

A Türr István Gimnázium kollégiumában fellendült a kulturális élet Péntek Róbertnek és Tóth Márknak köszönhetően.

Az utóbbi egy évben e két 10. évfolyamos diák saját színjátszó szakkört indított kollégiumi barátaik részére. A színjátszó kör a tavalyi évben, márciusban jött létre, melyet Koll-Actors névre kereszteltek Robiék.

 

Lassan egy év telt el azóta, hogy felvetették az ötletet egy olyan színdarab megalkotására, amelyben a főáramlatú médiát és annak manipulatív hatását szeretnék megmutatni az emberek számára, felhívni a figyelmüket a tömegtájékoztatás és egyéb valóságosnak vélhető műsorok hitelességének megkérdőjelezhetőségére. Ez volt az alapmotívum, amely köré több, a korra jellemző szokás is épült a darabban, s ezek a szokások ránk nézve akár károsak is lehetnek.

A motívum egy történeten keresztül vonul végig, melyben egy tipikus, mai szemmel nézve átlagos csoportba új tag érkezik, egy lány. A baráti körben mindenkinek megvan a saját egyénisége és jelleme. Mindannyian szeretnek csetelni, „kockulni”, tévézni, ahogyan ez elvárható egy átlagos tinédzsertől napjainkban. Azonban az új lány nem csetel és nem néz tévét, nem ül le a számítógéphez és nincsen Facebook adatlapja sem. A csoportbéli fiataloknak ez a lány nagyon furcsának tűnik emiatt, míg ő ugyanezt véli ezekről a kamaszokról, de mégis barátságosan közeledik feléjük. A történetben megjelenik a média eszközeinek befolyásoló szerepe, s ez pontosan e csoport tagjain érződik a legjobban.

A színdarab kidolgozói és rendezői maguk a kör vezetői: Péntek Róbert és Tóth Márk voltak.

A színműben az önképző kör összes tagja részt vett, a szereplők Tamás Diána, Lepsényi Krisztina, Tóth Benigna, Kelemen Krisztina, Vass Gábor, Csillag Bence, Kristóf Olivér, Szilágyi Ádám és Nyári Barnabás voltak. A színdarab premiere április 22-én volt a Jókai Mór Művelődési Központban. A színészpalánták közül kivétel nélkül mindenki szorgalmasan készült az előadásokra, Robi és Márk ezért nagyon is büszkék rájuk.

Robi véleménye a közös műről:

„A színdarabbal egy tükröt szeretnénk mutatni a ma élő társadalomnak, hogy a különböző generációk, mind a felnőttek és mind a gyerekek körében megmutassuk azokat a tényezőket és problémarendszereket, amelyek meghatározók lehetnek jellemük ki- illetve továbbfejlődésében. Ezeket a problémarendszereket mi ebben a darabban bizonyos médiumok és függések szemszögéből igyekszünk megmutatni. Nagyon fontosnak tartom, hogy nem magát a médiát állítjuk be negatív eszköznek, hanem annak a befogadó, illetve a közvetítő fél általi téves és/vagy nem tudatos használatára szeretnénk a figyelmet felhívni. A darabban egy úgynevezett médiamentes lányt láthatunk egy médiafüggő közösségbe bekerülni, s ennek hatását a közösség tagjaira, illetve a lányra…”

Márk is nyilatkozott:

„Szerintem a média nem egy rossz dolog önmagában. Azonban lehetséges a túlzott mértékű és „káros” fogyasztás is, amely olyan embereket eredményez, akik bizonyos szemszögből nézve már nem is tekinthetők embereknek. Úgy is mondhatnánk, olyanok, mint tartás nélküli lények, robotok, a média bábjai, konzumidióták. A darabban látható csoport tagjai tulajdonképpen beleszülettek abba a világba, ahol az emberek túlzott fogyasztói a médiának. Ők szokásos életüket élik, míg nem jön valaki, aki természetes, őszinte kisugárzásával megbontja azt a fajta „normális” rendet, amihez ők ragaszkodnak.”

A darab - mint ahogyan az írók is mondták - azt akarja közölni a nézővel, hogy a főáramlatú média pontosan egy olyan dolog, egy fogyasztási termék, amely fogyasztóit függővé teheti, amennyiben hagyják magukat „beszippantani”. A függés következtében az ember akarva-akaratlanul is azt teszi, amit lát, illetve hall a tévében, rádióban, és sajnos előfordul az is, hogy bele sem gondol, hogy ezzel esetleg másnak, netán saját magának is árthat. Robi és Márk a darabbal arra akarja sarkallni az embereket, hogy legyenek tudatos fogyasztói a médiának, és ezáltal a társadalomnak is. De mit is jelent a tudatos fogyasztói szerep?

„Tudatos fogyasztók manapság sajnos igen alacsony arányban vannak jelen a társadalomban, és a mi célunk az lenne, hogy ez az arány megforduljon. A fogyasztásban hatalmas szerepet játszik a tömegtájékoztatás, amelynek eszköze a közvetlen sugárzású média a televízión és rádión keresztül. A tudatos fogyasztó pedig megszűri az információkat, amelyek érik, valamint kész megbizonyosodni több forrás felhasználásával az információk eredetéről és valóságalapjáról.” – fejtette ki az egyik tag.

Az előadás után a nézőknek lehetőségük adódott az előadás megvitatására Robival, Márkkal és a színmű szereplőivel.

Németh Bálint

Módosítás dátuma: 2013. május 13. hétfő, 09:09
 


Joomla!. XHTML and CSS.