Címlap
A haza bölcsére emlékeztek a türrösök PDF Nyomtatás E-mail
2011. november 02. szerda, 20:18

Deák FerencA Türr István Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó programjának 9. évfolyamos diákjai minden évben megemlékeznek október 17-e körül a haza bölcséről, Deák Ferencről.

Így történt ez ma is, amikor is az intézmény minden osztályának egy-egyKoszorúzás képviselője megkoszorúzta az iskolában lévő Deák emléktáblát, majd a 9. F osztály a Korona utcán lévő emlékháznál tartott rövid műsort, melyben Deák életpályáját ismertették a diákok, valamint egy Vörösmarty és Arany János verset szavaltak el.

Deák Ferenc a Zala megyei Söjtörön született 1803. október 17-én. Tanulmányait kisebb vidéki iskolákban kezdte, majd Keszthelyre a premontrei gimnáziumba, ezt követően Pápára került a bencés algimnáziumba. A komoly, visszahúzódó fiú pártatlanságával, igazságérzetével és tanulmányi eredményével tűnt ki. Később Győrben a jogakadémiát végezte el, végül Megemlékezés a haza bölcsérőlPesten folytatott jogi gyakorlatot és itt tette le az ügyvédi vizsgát a királyi táblánál. Tanulmányai után a megyéjében szolgálatba lépett. Az 1836-os országgyűlés bezárása után jelentést tett a megyegyűlésen az általa képviselt ügyekről. Az 1839-40-es országgyűlés törvényeinek előkészítésében tevékenyen részt vett, 1839-ben tiszteletbeli tagja lett a Magyar Tudományos Akadémiának. 1861-ben a Felirati Párt vezetője lett. 1867 után egyre többet betegeskedett, majd 1867. január 28-án meghalt - hangzott el a diákok összeállításában.

A műsor végén az osztály elhelyezte a megemlékezés koszorúját a Deák-ház falán.

Babos Petra

forrás: http://www.papa-ma.hu

Módosítás dátuma: 2011. november 02. szerda, 20:46
 


Joomla!. XHTML and CSS.