Címlap
Gyászol a Türr Gimnázium PDF Nyomtatás E-mail
2021. november 21. vasárnap, 19:01

Gyászol a Türr Gimnázium. Elhunyt egykori igazgatója, egy párját ritkítóan kiváló matematikatanár és nagyszerű ember: Varga József.

Fegyelmezett egyéniség volt, és ezt várta el kollégáitól és diákjaitól is. Munkaszeretete kivételes emberszeretettel párosult: észrevette, megértette, ha valakinek gondjai voltak, és amikor csak tudott, segített. Személyiségéből egyszerre sugárzott a komolyság és a derű. Méltósággal viselte az igazgató és a tanár szerepét, s méltóságot is adott neki; sohasem fecsegett, szavának súlya volt mindenkor. De volt humora is; nem is akármilyen. Jellegzetes, mély és fanyar, amely nemcsak egy-egy tanóra vagy nevelőtestületi értekezlet feszültségét oldotta fel, hanem azt is érzékeltette: mi, türrösök összetartozunk. Összekapcsol bennünket, hogy tudunk keményen dolgozni – és képesek vagyunk a felszabadult nevetésre is.

Gyászol a Türr Gimnázium. Elvesztette egykori igazgatóját, akinek élete és sorsa összeforrott az iskolával. Varga József Adásztevelen született. Szülei parasztemberek voltak, tanítónő keresztanyjának ösztönzésére azonban már gyermekkorában a tanári pályára készült. Így került 1947-ben a Bencés Gimnáziumba, s tett érettségi vizsgát 1954-ben a jogutód Türr Gimnáziumban. Az ELTE matematika-fizika szakára járt ezt követően, majd 1958-tól nyugdíjba vonulásáig, 1995-ig a Türrben tevékenykedett; az első 10 esztendőben tanárként, osztályfőnökként, 1968-tól igazgatóhelyettesként, 1975-től 1990-ig igazgatóként, az utolsó években címzetes igazgatóként, helyettesi munkakörben. Vezetése alatt indult meg az iskolában az óvónőképzés, és döntött a tantestület a 8 osztályos gimnázium útnak indításáról. Igazgatóként nagy szerepe volt abban, hogy a Türr képes volt megőrizni rangját. Emellett gondolt a jövőre is. Neki is köszönhető, hogy az új generáció képes volt továbbvinni az örökséget, és a Türr ma is rendre ott szerepel az ország legjobb középiskolái között.

Gyászol a Türr Gimnázium. Az ország egyik legnagyobb múltú iskolája közel 400 éves történetének egyik nagy egyéniségétől búcsúzik. Egy kiemelkedő igazgatótól, s egy olyan matematikatanártól, akit egykori tanítványai között több nemzetközi hírű matematikus is köszönthetett 5 évvel ezelőtt a 80. születésnapján. Így jellemezte az első osztályába járó Molnár István amerikai egyetemi tanár: „Bár mindig komolyan vettem magam… mégsem sikerült az Oszi tökéletességét elérnem. Mind a mai napig azon töröm a fejem, hogy mi lehetett a varázsló, az Oszi titka.”

Emlékét megőrizzük, örökségét folytatjuk!

Dr. Hauber Károly

forrás: Facebook

Módosítás dátuma: 2021. november 21. vasárnap, 19:14
 


Joomla!. XHTML and CSS.